در حالی که برخی از مایع های ویپ (جویس ها) حاوی شیرین کننده هایی مانند گلیسرول هستند؛ اما این شیرین کننده ها به طور مستقیم بر سطح قند خون تأثیر نمی گذارند. به عبارت دیگر، ویپ به طور مستقیم قند خون را افزایش نمی دهد. با این حال، همانطور که گفته شد، نیکوتین موجود در ویپ می تواند بر متابولیسم گلوکز تأثیر گذاشته و در نتیجه، کنترل قند خون را برای افراد دیابتی دشوارتر کند.
در این مطلب، به بررسی تأثیرات ویپ بر روی افراد مبتلا به دیابت پرداخته و به سوالات رایجی مانند “آیا ویپ برای دیابت ضرر دارد؟” و “آیا ویپ قند دارد؟” پاسخ خواهیم داد.
آیا ویپ قند دارد؟
در حالی که برخی از مایع های ویپ (جویس ها) حاوی شیرین کننده هایی مانند گلیسرول هستند؛ اما این شیرین کننده ها به طور مستقیم بر سطح قند خون تأثیر نمی گذارند. به عبارت دیگر، ویپ به طور مستقیم قند خون را افزایش نمی دهد. با این حال، همانطور که گفته شد، نیکوتین موجود در ویپ می تواند بر متابولیسم گلوکز تأثیر گذاشته و در نتیجه، کنترل قند خون را برای افراد دیابتی دشوارتر کند.
آیا ویپ موجب دیابت می شود؟
مطالعات نشان می دهند که استفاده از ویپ می تواند خطر ابتلا به دیابت نوع 2 را افزایش دهد. این موضوع به دلیل وجود مواد شیمیایی موجود در مایع ویپ (جویس ویپ) و همچنین تأثیر نیکوتین بر متابولیسم گلوکز است. علاوه بر این، استفاده از ویپ می تواند به التهاب رگ های خونی کمک کند که یکی از عوامل خطر ابتلا به دیابت است.
بیشتر بخوانید: نیکوتین به عنوان عامل سرطان شناخته نشده است. ویپ برای استفاده در درمان های جایگزین نیکوتین مانند آدامس نیکوتین تأیید شده است. با این وجود باید بدانید که مضرات وابسته به نیکوتین در آن ها بسیار کم تر نسبت به سیگار و قلیان است. برای آشنایی با مضرات ویپ بلاگ “آیا ویپ سرطان زاست؟” را مطالعه کنید.
دلایل مضر بودن ویپ برای افراد دیابتی
- تضعیف عملکرد لوزالمعده: نیکوتین موجود در ویپ می تواند به سلول های بتای لوزالمعده، که مسئول تولید انسولین هستند، آسیب برساند. این آسیب به مرور زمان می تواند منجر به کاهش تولید انسولین و در نتیجه، تشدید دیابت شود.
- کاهش حساسیت به انسولین: حتی اگر لوزالمعده به اندازه کافی انسولین تولید کند، نیکوتین می تواند باعث کاهش حساسیت سلول های بدن به این هورمون شود. به این معنی که سلول ها نمی توانند از گلوکز موجود در خون به خوبی استفاده کنند و در نتیجه، سطح قند خون افزایش می یابد.
- افزایش التهاب: ویپ می تواند باعث افزایش التهاب در بدن شود. التهاب مزمن یکی از عوامل اصلی بروز بسیاری از بیماری ها از جمله دیابت، بیماری های قلبی و عروقی است.
- تنگ شدن رگ های خونی: نیکوتین موجود در ویپ باعث تنگ شدن رگ های خونی می شود. این امر می تواند به بروز مشکلات قلبی و عروقی در افراد دیابتی منجر شود.
- اختلال در سیستم ایمنی: ویپ می تواند سیستم ایمنی بدن را تضعیف کند و بدن را در برابر عفونت ها آسیب پذیر تر کند.
تأثیر ویپ بر کنترل دیابت
برای افراد مبتلا به دیابت، کنترل دقیق قند خون از اهمیت ویژه ای برخوردار است. نیکوتین موجود در ویپ می تواند این کنترل را دشوارتر کند. همچنین، برخی مطالعات نشان می دهند که استفاده از ویپ می تواند باعث افزایش فشار خون شود که خود یک عامل خطر برای عوارض دیابت است.
بیشتر بخوانید: استفاده از ویپ به عنوان جایگزینی برای سیگار، در سال های اخیر رواج فزاینده ای یافته است؛ اما در کنار این محبوبیت، متاسفانه شاهد افزایش عرضه ویپ های تقلبی و بی کیفیت نیز هستیم. ویپ های فیک نه تنها کارایی لازم را ندارند، بلکه می توانند خطرات جدی برای سلامتی به همراه داشته باشند. در مقاله “روش های تشخیص ویپ اصلی از فیک” قصد داریم به طور جامع و کامل به بررسی روش های تشخیص ویپ اصل از تقلبی بپردازیم.
توصیه ها
- بهتر است از ویپ استفاده نکنید: با توجه به مضرات احتمالی ویپ برای افراد مبتلا به دیابت، بهتر است از استفاده از آن خودداری کنید.
- با پزشک خود مشورت کنید: اگر شما مبتلا به دیابت هستید و قصد ترک سیگار را دارید، با پزشک خود مشورت کنید تا بهترین راه کار برای شما ارائه شود.
در حالی که ویپ ممکن است به عنوان یک جایگزین کم تر مضر برای سیگار سنتی تبلیغ شود، اما شواهد نشان می دهند که استفاده از ویپ می تواند برای افراد مبتلا به دیابت مضر باشد. نیکوتین موجود در مایع سالت نیکوتین می تواند بر متابولیسم گلوکز تأثیر گذاشته و کنترل قند خون را دشوارتر کند. همچنین، ویپ می تواند خطر ابتلا به دیابت را افزایش دهد. بنابراین، بهتر است افرادی که مبتلا به دیابت هستند، از استفاده از ویپ خودداری کنند و برای ترک سیگار به روش های سالم تر روی آورند.
ویپ چیست؟
قبل از اینکه به تأثیرات ویپ بر دیابت بپردازیم، بهتر است بدانیم که ویپ چیست؟ ویپ یا سیگار الکترونیکی، دستگاهی است که با حرارت دادن مایعی به نام “جویس” یا “لیکوید”، بخاری تولید می کند که حاوی نیکوتین، طعم دهنده ها و سایر مواد شیمیایی است. این بخار توسط کاربر استنشاق می شود. اگر قصد خرید ویپ را دارید، حتما بلاگ “کاملترین راهنمای خرید ویپ و پادسیستم” را مطالعه کنید.
ویپ و نیکوتین
یکی از اصلی ترین اجزای مایع ویپ، نیکوتین است. نیکوتین ماده ای اعتیاد آور است که در تنباکو نیز یافت می شود. مصرف نیکوتین می تواند بر سیستم قلبی عروقی تأثیر گذاشته و خطر ابتلا به بیماری های قلبی را افزایش دهد. همچنین، برخی مطالعات نشان می دهند که نیکوتین می تواند بر متابولیسم گلوکز و حساسیت به انسولین تأثیر بگذارد که هر دو برای افراد مبتلا به دیابت بسیار مهم هستند.
بیشتر بخوانید: ویپینگ باعث خشکی دهان میشود چون گرمای ویپ کردن باعث میشود دهان خشک شده و بزاق کمتری ترشح شود. ویپینگ به عنوان جایگزینی کم خطر تر نسبت به سیگارهای سنتی، مورد توجه افراد زیادی قرار گرفته. بدون شک استفاده از ویپ و پادسیستم ضرر کمتری نسبت به سیگار و قلیاندارد ولی در کنار موارد مثبتی که دارد ممکن است عوارض خفیفی مثل خشکی دهان هم داشته باشد که در مقاله “علل خشکی دهان بعد از ویپینگ” از آکو ویپ به علل خشکی دهان و راه های جلوگیری از آن خواهیم پرداخت.